Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A jó kísérőlevél

2015.01.17

A kísérőlevél, magában hordja annak a lehetőségét, hogy megvillantsuk egyéniségünk varázslatos szerkezetét és elbűvöljük vele leendő főnökeinket. Ebből az aspektusból kell látni és hozzáállni a levél megszerkesztéséhez, a kötelező szabályok figyelembevételével. Ne legyen a kísérőlevél a CV része. Hangsúlyosan kell elkülönülnie tőle, mind tartalmi, mind formai megjelenésében és külön álló anyaggá kell válnia.

A hét-nyolc mondatos értekezés önmagunkról, sokak számára jelenthet tenyérizzasztó küldetést.

A címzett
A levél csak akkor teljesíti a küldetését, ha van címzettje. Érdemes kikutatni, a pályáztató nevét és pozícióját, mert ez rögtön lehet egy jó pont.
A megszólítás legyen névre szóló, pl. Tisztelt Horváth Gábor Úr és ne Hölgyem/Uram, - de ne használjunk kizárólag keresztnevet sem.
A kísérőlevelet kiegészíthetjük egy színes igazolványképpel is, de semmiképpen sem a nyári bulin készült party-fotók valamelyikével.

A tartalom
Az első mondatokban adjunk számot arról, hogy honnan tudunk az állásról. Hasznos megnevezni a forrást és leírni az első érzéseinket a lehetőséggel kapcsolatban. Szögezzük le rögtön az elején, hogy melyik pozícióra is kívánunk jelentkezni. Ezt támasszuk alá a következő mondatokkal, ami harmóniába hozza a személyünket az álláshoz szükséges elvárásokkal. Célravezető, ha úgy beszélünk magunkról, mint aki mindig is ezzel a területtel foglalkozott és a továbbiakban is ezt akarja csinálni. Az üzenet: Tanult, művelt, becsületes ember vagyok!
A kísérőlevelet mindig írjuk alá!

Tiltott szavak, mondatok
Mellőzzük a kliséket, a nehézkes nyelvi szerkezetet. Tartózkodjunk az olyan kijelentésektől, hogy: szeretem a kihívásokat, kiváló a stressztűrő képességem, jó csapatjátékos, ambiciózus vagyok. Ezeket jobb körülírni, mert aki kimondja, az hitelét veszíti. Nem meggyőzni, bizonyítani kell. Vagyis a levél tartalmának kell hatásosnak lennie, nem a szavaknak.

A szín
A levél műfaji szabályait érdemes alkalmazni a színek, a külalak kiválasztásánál, amire a konzervativizmus szelleme gyakorolja a legerősebb hatást. Fehér papír, fekete betűk!
A kiemeléseknél sem érdemes lilában gondolkodni, ha nem akarjuk magunkról azt a képet feléleszteni, hogy infantilisek vagyunk.

A stílus
Hangnemében legyen barátságos, közlékeny, de nem fecsegő. Stílusában könnyed, de nem harsány, nyelvezetében modern, de nem trágár. Aki egy csepp humorral képes átszőni az anyagot, komoly előnyre tehet szert.
Az nyer, aki a munkaadó cég nyelvén beszél. Vagyis, aki a saját képességeit, tapasztalatait úgy tudja interpretálni, hogy a kiválasztók a fejükhöz kapjanak és így kiáltsanak föl: Őt kerestük!!

A méret
A kísérőlevél nem esszé, glossza, tárca, vagy kisregény, hanem néhány mondat rólunk, az emberről. Ne essünk abba a hibába, hogy másfél-két oldalon át mesélünk a karrierünk történetéről.
A levél nem lehet hosszabb 1200-1500 karakternél. Ennél terjedelmesebb írott anyaggal nem célszerű próbálkozni, mert a lényeg kihámozása rengeteg időt vehet el és idő híján erre nem minden esetben kerül sor.

Lehet a kevés is elég
A kísérőlevelet egyetlen okból kérik a munkáltatók, azért, hogy a rengeteg önéletrajzot; a temérdek adatot nevesíteni tudják. Emiatt sokszor elegendő, ha 2-3 mondatban kifejezzük a személyes beszélgetés reményét és nem bonyolódunk bele az önfényezés labirintusába.

www.profession.hu