Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nők kedvezményes nyugdíja

2014.12.25

 

2011. január 01. napjától kezdődően az egyéb feltételek megléte esetén életkorától függetlenül öregségi teljes nyugdíjra jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik.

 

Jogosultsági időnek minősül:

a keresőtevékenységgel járó biztosítási, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint
a gyermekgondozással, gyermekneveléssel kapcsolatos ellátásban (terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, súlyosan fogyatékos vérszerinti vagy örökbefogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díj) eltöltött idő.

A nők 40 év jogosultsági időn alapuló öregségi nyugdíjra jogosultságának további feltétele, hogy - 40 év jogosultsági időn belül - a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső szolgálati idő legalább 32 év - a súlyosan fogyatékos vérszerinti vagy örökbefogadott gyermekére tekintettel folyósított ápolási díj esetén legalább 30 év - legyen.

A jogosultsági feltételként meghatározott 32 év, illetve 30 év - ha az igénylő a saját háztartásában öt gyermeket nevelt - egy évvel, minden további gyermek után egy - egy évvel, de legfeljebb hét évvel csökken.

A jogosultsághoz nem elegendő a 40 év szolgálati idő megszerzése, ahhoz ugyanis 40 év jogosultsági idő szükséges. (Minden jogosultsági idő szolgálati idő, de nem minden szolgálati idő jogosultsági idő. Nem jogosultsági idő például az egyébként szolgálati időnek minősülő, nappali tagozaton folytatott felsőfokú tanulmányok ideje,a szakmunkástanuló idő vagy a munkanélküli ellátásban töltött idő.)

www.kormanyhivatal.hu